x
kasimatis
Για επικοινωνία με τη διεύθυνση της Ιστοσελίδας εδώ:
info@kassimatisdimokratia.gr
1
2
3
4
5
ΣΦΗΝΑ 13
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ Από το 2010 υπερβήκαμε τον Μακιαβέλι. Υπερβήκαμε την «πολιτική της εξουσίας για την εξουσία» και χρησιμοποιήσαμε την «πολιτική του τρόμου» για να φτιάσομε το υπάκουο ανθρώπινο κοπάδι. Το 2021 φτάσαμε στη «φάρμα των ζώων». Εύχομαι το 2022 να μη μπούμε μέσα για πολύ.
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 12
Ο Ανδρέας Κάλβος μας άφησε μια αιώνια παρακαταθήκη: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Οι πιο πολλοί δεν την ξέρουν πια ή δε θέλουν να την ξέρουν. Οι λιγότεροι την ψελλίζουν με θαυμασμό ή την διακηρύττουν με στόμφο και περηφάνεια. Άραγε ξέρουν το νόημά της;
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 11
Ήρωες της Αντίστασης για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία με την Τόλμη, την Αρετή και το Ήθος του Σάκη Καράγιωργα δε σβήνονται από τις πλατείες και τους δρόμους των πόλεων όπως δε σβήνονται από την Ιστορία. Ο Δήμος του Πύργου θέλει να χάσει τη μεγάλη τιμή που του χαρίζει το όνομα Σάκης Καράγιωργας;
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 10
Τα δάκρυα των Προκαθημένων της Χριστιανοσύνης στη Λέσβο για τους πρόσφυγες
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 9
ΣΦΗΝΑ 9 Σφετερισμός συνταγματικής αρμοδιότητας. Ο νόμος για τις άδειες καναλιών κατάφωρα αντισυνταγματικός. Η προκήρυξη θα είναι απολύτως άκυρη και οι άδειες θα είναι ανυπόστατες. Βλ. περισσότερα εδώ
Βλέπε περισσότερα εδώ
Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, που έγινε από τη Βουλή κατά την ψήφιση των δύο τελευταίων νόμων και με τη δημοσίευση του πρώτου από αυτούς (Βλ. ΣΦΗΝΑ 2), είναι πολλαπλή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρά. Αποτελεί δε συνέχεια της μόνιμης παραβίασης του Συντάγματος από τις προηγούμενες Βουλές, από το 1910 μέχρι σήμερα. Οι παραβιάσεις αυτές είναι βαρύτατες, συνιστούσαν δε και συνιστούν μια διαρκή κατάλυση του πολιτεύματος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ως προς την άσκηση της πρώτηςλειτουργίας της, της νομοθετικής. Είναι παραβιάσεις που εντάσσονται στο σχέδιο του καθεστώτος δανεισμού που μας επιβλήθηκε: στο σχέδιο της σωρευτικής παραβίασης και αλλαγής των αρχών νομιμότητας, για την οποία έχει επιβάλει απόλυτη σιωπή η Γερμανία, με πλήρη υποταγή σ’ αυτή την εντολή και της σημερινής κυβέρνησης.

Ορθά η Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ο οποίος έχει την από το Σύνταγμα αποστολή να μεριμνά για την τήρηση του Συντάγματος. Το αίτημα, όμως, να ενημερώσει ο Πρόεδρος τους Ομολόγους του Προέδρους Δημοκρατιών ήταν λάθος, γιατί πράγματι δεν έχει αυτή την αρμοδιότητα, ούτε την αντίστοιχη διακριτική ευχέρεια. Έτσι, ο ΠτΔ περιορίστηκε να απαντήσει στο λάθος αίτημα με σωστή απάντηση –αλλά όχι ακόμη ολοκληρωμένη.

Η παραβίαση, όμως, του Συντάγματος και έγινε και παραμένει, τόσο ως υποχρέωση αντιμετώπισης από τον ΠτΔ όσο και ως υποχρέωση αποκατάστασης από τη Βουλή των Ελλήνων. Το αίτημα και η υποχρέωση αντιμετώπισης αυτής είναι ήδη στα υπεύθυνα χέρια του ΠτΔ.

Κύθηρα, 23.7.2015

                                                                   Γιώργος Κασιμάτης

 

 

Οι επιστολές:

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται και συζητείται στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του νέου ελληνικού προγράμματος εκφράζει με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας λόγο για “καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού” από ξένες κυβερνήσεις και για “βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία”.

 

Στην επιστολή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει τα εξής:

 

“Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

 

Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:

 

1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και

 

2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.

 

δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.

 

Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.

 

Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.

 

Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας.

 

Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.

 

Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.

 

Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.

 

Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.

 

 

Αθήνα, 22/7/2015

 

Με τιμή,

Η Πρόεδρος της Βουλής

Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου”.

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

Την απάντησή του στην επιστολή που έλαβε σήμερα από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στη δημοσιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

 

 

 

Ο κ. Παυλόπουλος απαντά στη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως η επιστολή της εκφράζει προσωπικές απόψεις της, με δεδομένο ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση της Βουλής, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν έχει ο ίδιος την αρμοδιότητα να διαβιβάσει τα αιτήματά της σε Ευρωπαίους ομολόγους του.

 

 

 

Η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

 

 

 

“Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,

 

 

 

Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν' ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας. Και τούτο διότι:

 

 

 

Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ' ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.

 

 

 

Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν' απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.

 

 

 

Με τιμή

 

Προκόπιος Παυλόπουλος”.