Συνέντευξη στο ΧΩΝΙ

XΩΝΙ ΣΥΝΕΝΕΤΕΞΗ

 

Αξιότιμε κύριε Κασιμάτη,
 όπως είπαμε και στο τηλέφωνο σάς στέλνω τις ερωτήσεις για τη συνέντευξη που θα παρουσιαστεί (μαζί με το νέο σας βιβλίο) Στο ΧΩΝΙ την ερχόμενη Κυριακή (8 Μαρτίου). Παρακαλώ οι απαντήσεις (μαζί με τις ερωτήσεις) να μην ξεπερνούν σε λέξεις τις 1.000. Ελπίζω να έχω το υλικό ως το πρωί της Παρασκευής.

 

Οι ερωτήσεις:

 

-Η κυβέρνηση κατάφερε, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, να πάρει -όπως έχετε πει κι εσείς- «παράταση χρόνου». Από την «κατάπτυστη» δανειακή σύμβαση η ελληνική πλευρά κρατά μόνο τη δημοσιονομική πειθαρχία και βάζει έμμεσα το θέμα του επαχθούς δανείου. Τι σημαίνει αυτό για την μετέπειτα πορεία της χώρας και ποια είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η κόκκινη γραμμή συνίσταται, κατά τη γνώμη μου από τα έξης: (α) Η σύμβαση που θα επιτευχθεί  να είναι από μηδενική βάση. Θα πρέπει, δηλαδή, να υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου όλες τις συμφωνίες δανεισμού που έχουν γίνει από το Μάη του 2010 μέχρι σήμερα, ώστε το όλο χρέος μας να καταστεί σύμφωνο με το Σύνταγμα, της Συνθήκες της ΕΕ και το Διεθνές Δικαιο. Σήμερα οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες -στην πραγματικότητα: νομικά ανυπόστατες. Οι λόγοι αναπτύσσονται στο Βιβλίο μου. (β) Το συνολικό χρέος να καταστεί νόμιμο ως προς το ύψος ή/και τους όρους αποπληρωμής του. Αυτό σημαίνει ότι η υποχρέωση της Ελλάδας  θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η εκπλήρωσή της, με βάση αντικειμενικό λογιστικό-οικονομικό έλεγχο, να μη θίγει βασικές ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού της. Θα πρέπει, δηλαδή, να μην εκπληρωθεί με ποσά ύψους ή/και με όρους που το καθιστούν «επαχθές». Δεν αρκεί μόνο να είναι βιώσιμο, αλλά και μη επαχθές. (γ) Η νέα σύμβαση, η οποία θα πρέπει να είναι σε όλα σύμφωνη με το δικαιο των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, το διεθνές δικαιο και το Σύνταγμα και να κυρωθεί από τη Βουλή, δεν μπορεί να επιβάλει άλλες δεσμεύσεις απέναντι στις Βρυξέλλες, παρά μόνο αυτές που έχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και επιβάλλουν οι Συνθήκες της ΕΕ. Η Ελλάδα θα πρέπει να απαλλαγεί αμέσως από τα παράνομα δεσμά έγκρισης των Βρυξελλών για κάθε βήμα της. Τα δεσμά της ως μέλους της ΕΕ θα πρέπει να τα τηρεί, όπως όλα τα μέλη της.

 

-Αν οι δανειστές μας δεν συμφωνήσουν -στο τέλος του τετραμήνου- σε μια νόμιμη σύμβαση, τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση; Πως θα σπάσει τα δεσμά και πως θα πορευτεί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή και τον Ελληνικό Λαό πλήρως για την άρνηση των Δανειστών, να διακηρύξει ότι ο Σύνταγμα μας, το δικαιο της ΕΕ και το διεθνές δικαιο δεν της επιτρέπει να τηρήσει τις παράνομες συμφωνίες και να κυβερνά μια Ελλάδα υπόδουλη. Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνει ότι σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση της Βιέννης, οι δανειστές μας, σε μια τέτοια περίπτωση ακυρότητας των συμφωνιών, δεν μπορούν προκαλέσουν παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και να συνεχίσουν να παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία, κόβοντας τη δανειοδότηση, χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας. Βεβαίως, η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του ελληνικού λαού με άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και με σωστή αξιοποίηση των πηγών του πλούτου της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει. Δεν είναι ουτοπία.

 

-Στην παρούσα φάση, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (για παράδειγμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) ζητούν τυφλή υποταγή της Ελλάδας. Ποια είναι τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και ποια τα κρυφά όπλα της χώρας μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα συμφέροντα που εξυπηρετεί το παράνομο και επαχθές καθεστώς δανεισμού που μας επιβλήθηκε, με βασική –όχι μόνη- υπεύθυνη σήμερα τη Γερμανία, είναι πολλά: (α) Γεωπολιτικά. Η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου είναι η σημαντικότερη γεωπολιτικά περιοχή στον κόσμο για τη Δύση και γι’ αυτό επιδιώκουν την κηδεμόνευσή της χωρίς την Ελλάδα. (β) Η εδαφική και η θαλάσσια έκταση της χώρας είναι από τις πλουσιότερες της Ευρώπης και η πλουσιότερη της Μεσογείου. Επιδιώκουν την εκμετάλλευσή τους χωρίς την Ελλάδα -όπως κάνει η Δύση και με τις πήγες του τρίτου κόσμου. (γ) Το συμφέρον του υπερεθνικού κερδοσκοπικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να καταλύσει το εθνικό κράτος, τουλάχιστον ως προς την εθνική του οικονομία, ώστε αυτή να περάσει στο πολυεθνικό επίπεδο για κερδοσκοπική χειραγώγηση. (δ) Η κατάλυση της ευρωπαϊκής νομιμότητας (αρχές δημοκρατίας, δικαιώματα του ανθρώπου) στην καρδιά και στην κοιτίδα αυτής των άρχων, με πειραματόζωο την Ελλάδα. (ε) Οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία έχει ήδη κερδίσει πολλά με την υπόθεση Ελλάδας, στα οποία περιλαμβάνεται και η επιδίωξη της γερμανικής κηδεμόνευσης της Ευρώπης για άλλη μια φορά στην ιστορία.

 

-Συχνά οι εταίροι μας απειλούν την Ελλάδα με τη μη καταβολή κάποιας δανειακής δόσης. Υφίσταται θέμα άσκησης οικονομικής βίας που αντίκειται σε διεθνείς συνθήκες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από τη μεθόδευση και επιβολή του καθεστώτος το Μάη του 2010 μέχρι σήμερα, με σύμπραξη των μεγάλων ΜΜΕ και τη συμβολή μεγάλου μέρους του πολιτικού λόγου της προηγούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ασκείται συνεχώς πολιτική βία στη συνείδηση των πολιτών.

 

-Πως κρίνετε την κριτική που γίνεται -σ' αυτή τη δύσκολη φάση- στην κυβέρνηση; Κάποιοι κατακρίνουν τη «δημιουργική ασάφεια» στα κείμενα. Εσείς έχετε μιλήσει ήδη για «σαφή στοιχεία ενορχήστρωσης, άρα και διεύθυνσης και κατεύθυνσης» και για στόχο τη «διάσπαση της παλλαϊκής αντιμνημονιακής βάσης στις διαπραγματεύσεις».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ασφαλώς, αυτό που αναφέρω δεν είναι πρωτόγνωρο. Έχουν γίνει και στο παρελθόν ανάλογες προσπάθειες διάσπασης του πολιτικού φρονήματος συντριπτικών πλειοψηφιών και λαϊκών αγώνων. Η πιο πρόσφατη έλαβε χώρα κατά τη δεκαετία του 1960, με τις παραβιάσεις του Συντάγματος από το τότε παρακράτος, τον τότε  αρχηγό του κράτους και τα ξένα κέντρα πολιτικής εξάρτησης της Ελλάδας. Θυμίζω δυσφήμιση αγώνων, δολοφονία Λαμπράκη, αποστασία κ.ά.)

 

-Στο βιβλίο σας, «το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας», δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στις «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτες ύβρεις που δέχθηκε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της κρίσης». Πως θα πρέπει να νιώθει και να... απαντά ο Έλληνας σ' αυτές τις προκλήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι  Έλληνες θα πρέπει να έχουν πάντοτε υψηλό φρόνημα πολιτικού ήθους και αντίστασης κατά τη επιβουλής της δημοκρατίας,  των αρχών της δημοκρατίας και της αξίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι λαοί είναι ανήθικο και αντιδημοκρατικό να υβρίζονται. Είναι ο χειρότερος ρατσισμός. Αυτό έκαμαν, δυστυχώς, Ευρωπαίοι.

Η επιδίωξη του βιβλίου μου είναι η αντικειμενική ενημέρωση του Ελληνικού Λαού και της Ευρώπης ως αντίσταση κατά της τυραννίας που μας επιβλήθηκε. Με αντικειμενική ενημέρωση, η οποία δεν υπάρχει σήμερα, η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της.

 

Με τιμή,

--

Κωνσταντίνος Αγόρης

Διευθυντής Σύνταξης, Εφημερίδα Το Χωνι

p:210-6640185 | w:www.toxwni.gr | a: Δ. Γούναρη 2, 153 43 Αγία Παρασκευή