x
kasimatis
Για επικοινωνία με τη διεύθυνση της Ιστοσελίδας εδώ:
info@kassimatisdimokratia.gr
1
2
3
4
5
ΣΦΗΝΑ 13
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ Από το 2010 υπερβήκαμε τον Μακιαβέλι. Υπερβήκαμε την «πολιτική της εξουσίας για την εξουσία» και χρησιμοποιήσαμε την «πολιτική του τρόμου» για να φτιάσομε το υπάκουο ανθρώπινο κοπάδι. Το 2021 φτάσαμε στη «φάρμα των ζώων». Εύχομαι το 2022 να μη μπούμε μέσα για πολύ.
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 12
Ο Ανδρέας Κάλβος μας άφησε μια αιώνια παρακαταθήκη: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Οι πιο πολλοί δεν την ξέρουν πια ή δε θέλουν να την ξέρουν. Οι λιγότεροι την ψελλίζουν με θαυμασμό ή την διακηρύττουν με στόμφο και περηφάνεια. Άραγε ξέρουν το νόημά της;
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 11
Ήρωες της Αντίστασης για την Πατρίδα και τη Δημοκρατία με την Τόλμη, την Αρετή και το Ήθος του Σάκη Καράγιωργα δε σβήνονται από τις πλατείες και τους δρόμους των πόλεων όπως δε σβήνονται από την Ιστορία. Ο Δήμος του Πύργου θέλει να χάσει τη μεγάλη τιμή που του χαρίζει το όνομα Σάκης Καράγιωργας;
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 10
Τα δάκρυα των Προκαθημένων της Χριστιανοσύνης στη Λέσβο για τους πρόσφυγες
Βλέπε περισσότερα εδώ
ΣΦΗΝΑ 9
ΣΦΗΝΑ 9 Σφετερισμός συνταγματικής αρμοδιότητας. Ο νόμος για τις άδειες καναλιών κατάφωρα αντισυνταγματικός. Η προκήρυξη θα είναι απολύτως άκυρη και οι άδειες θα είναι ανυπόστατες. Βλ. περισσότερα εδώ
Βλέπε περισσότερα εδώ
πολιτική θεωρία
συνταγματική θεωρία
πολιτική-συνταγματική Ιστορία
«ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

 

 

«ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ»

 

-  Κατά πόσο κρίνεται αξιόπιστο το έργο αυτής της ανεξάρτητης Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος και η συμβολή σας στο έργο της;

 

Γ.Κ. : Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους προέρχεται από τον διεθνή χώρο με επικεφαλής τoν Βέλγο καθηγητή Eric Toussain  και άλλα μέλη που κατά τη πλειονότητά τους είναι καθηγητές και ερευνητές πανεπιστημίων στην Ευρώπη και αλλού, με δραστηριότητα σε διάφορες χώρες. Για πρώτη φορά  δραστηριοποιείται αυτή η επιτροπή επίσημα από κράτος στην Ευρώπη. Έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών, καθώς διαθέτει ειδικούς  επιστήμονες από τους κλάδους της Νομικής, της Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών, σε θέματα δανεισμού. Υπάρχουν και Έλληνες βεβαίως, κυρίως καθηγητές και ερευνητές σε ξένα πανεπιστήμια.

Ο δικός μου ρόλος ήταν να ενημερώσω την Επιτροπή σχετικά με τις παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος, καθώς γνώριζαν πως ασχολήθηκα συστηματικά από το 2010 και έπειτα με το συγκεκριμένο θέμα. Έπρεπε η Επιτροπή να γνωρίζει τις παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος που απέρρεαν από αυτές τις δανειακές συμβάσεις και συμφωνίες. Απ’ ότι με διαβεβαίωσε και ο κος Toussaint, η συμβολή μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, γιατί τους ενημέρωσε για τις συνθήκες και το πλαίσιο που συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι παραβιάσεις του Συντάγματος και σε αντίθεση με  το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των Συνθηκών της ΕΕ.

Η τεκμηρίωση που έγινε πλέον είναι πλήρης και εγώ από τη πλευρά μου έμαθα πάρα πολλά καινούργια πράγματα για την επιστημονική διερεύνηση νομιμότητας του δανεισμού κρατών. Η υποχρέωση αυτού του ελέγχου νομιμότητας προκύπτει και από  τις Συνθήκες  της Ευρωπαϊκής Ένωση και από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που αποκρύφτηκε από Ευρωπαίους εταίρους και Έλληνες αξιωματούχους! Γι αυτό και κανείς δεν έφερε αντίρρηση στην σύσταση αυτής της Επιτροπής, αλλά και κανείς  δεν την ανέφερε ποτέ. Προτίμησαν απλά να το αποσιωπήσουν!

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ξεκίνησε για πρώτη φορά συζήτηση για τη σύσταση ειδικού διεθνούς Οργάνου για τον έλεγχο της νομιμότητας των δανειακών συμβάσεων των κρατών. Για την κήρυξη της πτώχευσης κράτους υπάρχει ήδη αντίστοιχο Όργανο.

Από όλα αυτά προκύπτει ότι  Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους όχι απλώς νόμιμη και σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο είναι, αλλά αποτελεί και υποχρέωση κάθε κράτους και κάθε κυβέρνησης να ελέγχει τη νομιμότητα του δανεισμού της. Σήμερα δε, είναι υποχρεωτικό για την Κυβέρνηση να αποφανθεί, αν θα κάμει χρήση του πορίσματός της και θα ζητήσει ευθύνες για τις παραβάσεις που προκάλεσα ανεπανόρθωτες ζημίες στο κράτος και στον ελληνικό λαό.

 

-Που άλλου (σε ποια άλλη περίπτωση) έχει λειτουργήσει μία τέτοια Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους;

Γ.Κ. : Στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά που αυτή η Επιτροπή καλείται να δουλέψει πάνω σε δανειακή σύμβαση κράτους. Επίσημα έχει εργαστεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι ευνομούμενες χώρες και οι σωστές κυβερνήσεις ελέγχουν πάντοτε τη νομιμότητα των δανείων που συνάπτουν Υπάρχουν, επίσης, πολλά παραδείγματα διαγραφής παράνομου ή επαχθούς  χρέους είτε μονομερώς, είτε με συμφωνία, είτε με δικαίωση δικαστηρίου  –κατι που αποκρύπτεται επιμελώς από τις κυβερνήσεις μας. Πρέπει να γνωρίζετε,  όμως, πως μετά τη κλήση της Επιτροπής από την ελληνική Βουλή και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχουν κινηθεί και άλλες χώρες  για παρόμοιο έλεγχο.  Η ανάγκη αυτή του ελέγχου των δανείων, ώστε να μην παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως στην Ελλάδα,  κίνησε και τον  ΟΗΕ για τη σύσταση του αντιστοίχου Οργάνου που σας προανέφερα. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα (οι «αγορές») είναι απάνθρωπο και έχει τελέσει αρκετές φορές εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας , που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 

-Τα περισσότερα κεφάλαια από όσα απαρτίζουν τη προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής, τα αναφέρατε επιγραμματικά μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη κατά τη διάρκεια της Ιδρυτικής Διακήρυξης της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα, το 2010! Τώρα που υπάρχει η επίσημη έκθεση από ανεξάρτητη αρχή, πως μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό το στοιχείο ένα ριζοσπαστικό λαϊκό Κίνημα;

Γ.Κ.: Το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι μία μεγάλη, πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης του Λαού. Τα ΜΜΕ είναι δεσμευμένα από τη πολιτική του χρηματοπιστωτικού καθεστώτος και δε πρόκειται να προβάλουν ποτέ αυτή την έκθεση και το πόσο σημαντική είναι για την Ελλάδα και για την Ευρώπη των Λαών! Πρέπει να δημιουργηθούν ενημερωτικές ομιλίες σε όλη την Ελλάδα. Ο ελληνικός Λαός νομίζει πως δε μπορούσε να γίνει αλλιώς! Τον έχουν πείσει γι αυτό! ΝΑΙ, μπορούσε και μπορεί να γίνει αλλιώς! Δεν είναι καθόλου εύκολο να κατανοήσει ο Λαός πώς γίνεται σήμερα η υποδούλωση ενός Λαού. Παλαιότερα γινόταν με  τα όπλα και ο καθένας καταλάβαινε και αντιδρούσε. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να το δει ο Λαός! Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί ο κόσμος για τα αποτελέσματα και τη σημασία της έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.  Τότε θα καταλάβει τι συμβαίνει. Ας αφήσουμε τα «συνθήματα», τις προκηρύξεις και τις κλασσικές ανακοινώσεις. Ο λαός έχει κουραστεί από αυτά. Πρέπει άνθρωποι που έχουν διαβάσει και μελετήσει το θέμα, να αποδυθούν σε αγώνα ενημέρωσης  και διαφώτισης του Λαού.

 

-Η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουνίου (17/6/2015). Γιατί πιστεύετε πως δε χρησιμοποιήθηκε αυτή η έκθεση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τις διαπραγματεύσεις μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος (Ιούλιος 2015);

Γ.Κ.: Ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε ήταν θετικός σε αυτή την έκθεση και φάνηκε εξ αρχής, όταν κλήθηκε στη Βουλή από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για να παραστεί στην έναρξη και στη λήξη.  Φαινόταν ότι  «σύρθηκε» για να έρθει! Αλλά φάνηκε αυτό και από  τη συνολική του στάση. Από την αρχή δε θέλησε  ποτέ να θίξει το θέμα του κύρους των δανειακών συμβάσεων. Αυτό από μόνο του δείχνει τον πραγματικό ρόλο του αυτή την περίοδο των «διαπραγματεύσεων»!

 

-Ως πρωτεργάτης στον αντιμνημονιακό Αγώνα, στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη από το 2010 μέχρι σήμερα, τονίζετε επανειλημμένως την άποψη πως οι εκλογές στη μνημονιακή Ελλάδα δε προσφέρουν απολύτως τίποτα. Σε ένα μήνα περίπου, θα διεξαχθούν για τρίτη φορά στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά τη ψήφιση του τρίτου Μνημονίου! Ποια είναι η δική σας προτροπή προς τους Έλληνες πολίτες; Τι δρόμο τους προτείνετε να ακολουθήσουν;

Γ.Κ.: Αυτές οι εκλογές, όπως και όλες οι εκλογές εν καιρώ Μνημονίου στη χώρα, δε παίζουν κανένα θετικό ρόλο. Οι τελευταίες, μάλιστα, γίνονται κατ’ εντολή και απόφαση των δανειστών! Συμφωνημένο ήταν και το Δημοψήφισμα, διότι περίμεναν πως θα βγει το αποτέλεσμα «ΝΑΙ»! Τώρα όμως, για να «νομιμοποιηθεί» η μνημονιακή πολιτική και οι καταστροφικοί όροι της «συμφωνίας, ώστε να χαθεί το μεγάλο «ΟΧΙ», καλούν σε εκλογές, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να αναδειχθεί σε κυβέρνηση  αντιμνημονιακή πολιτική δύναμη. Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι ο παράνομος δανεισμός και η παράνομη «Συμφωνία» που ποδοπατούν την Ελλάδα και τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν νομιμοποιούνται, ούτε το «ΟΧΙ» του ελληνικού Λαού διαγράφεται. Απεναντίας, θα γίνει ακόμη ισχυρότερο και θα περάσει και στους λαούς της Ευρώπης. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθούμε με αυτές τις εκλογές ή να συμμετέχουμε. Θα πρέπει σαφώς να απέχουμε από το τελούμενο έγκλημα! Το μόνο θεμιτό είναι να απαιτήσουμε από όποια δύναμη θεωρείται αντιμνημονιακή, να στηρίξει τον το πολιτικό της αγώνα στη κατάργηση των παράνομων συμβάσεων και όρων δανεισμού και στην καταγγελία του χρέους ως επαχθούς και παράνομου, όπως το τεκμηρίωσε η έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

 

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα Theodorakism , Θεοδωρακισμός με τίτλο: Ο Γιώργος Κασιμάτης αποκλειστικά στο Θεοδωρακισμό.

http://theodorakism.blogspot.gr/2015/09/blog-post_2.html

 

Ακούστε στον σύνδεσμο που ακολουθεί τη συνέντευξη που έδωσε ο Καθηγητής Γ. Κασιμάτης στο ραδιοσταθμό Σπορnews 90,1 της Λάρισας:

«Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΥ ΑΞΙΩΣΑΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

 

http://diktioellada.blogspot.gr/2015/09/blog-post_24.html?m=1